13 Top BBQ tips
13 Top BBQ tips
1. Gas of Houtskool?
Het is een eeuwenoud debat, welke bbq methode is beter? Er zijn meerdere variabelen o.a. smaak,
prijs een gebruiksgemak. Terwijl er geen studie is die bewijst, of de een gezonder is dan de andere,
maar gas brandt ongetwijfeld schoner. Houtskool produceert meer koolmonoxide , zwevende deeltjes
en roet in de atmosfeer. Dit leidt natuurlijk naar meer vervuiling en hogere hoeveelheden ozon op
grond niveau. Als het om smaak gaat, vinden veel mensen de rokerige, diepere smaak van eten, dat
klaargemaakt is op een houtskool bbq, lekkerder.
2. Get it hot!
Voor een grill bbq, kan je het beste deze 15-25 minuten voor je begint, voor verwarmen, om ervoor te
zorgen dat dat het de juiste temperatuur krijgt (en om eventueel aanwezige bacteriën te doden). Voor
hoge stand kan je 200-225 C aanhouden, voor medium/hoog 175-200 C, voor medium 150-175 C en
voor de lage stand 125-150 graden Celsius. Een grill die op de juiste temperatuur is voor verwarmd,
schroeit het vlees direct dicht bij contact met de grill, en zorgt ervoor dat de binnenkant sappig blijft en
dat het vlees niet plakt aan de grill. Het dichtschroeien van vlees zorgt voor betere smaak door karamelisatie.
3. Vrij van toevoegingen
Als je toch voor houtskool grillen kiest, raden wij aan om voor houtskool te gaan wat vrij van
toevoegingen is, dus alleen pure houtskool. Conventionele briketten kunnen ook houtstukjes,
zaagsel, koolstof, natrium nitraat, borax, en andere toevoegingen zoals paraffine en aanmaak vloeistof
bevatten. Het gebruik van aanmaak vloeistof raden we ten sterkste af. Het zorgt namelijk voor
licht ontvlambare deeltjes in de lucht, en onaangename residu op het eten. Kortom, aanmaak vloeistof
kan heel gevaarlijk zijn!
4. Grill schoonmaken
Het is veel gemakkelijker om de grill schoon te maken, terwijl het nog heet is, dus na het
voorverwarmen, kan je een staalborstel met lange hendel gebruiken om etensresten van de vorige
bbq te verwijderen. Na gebruik kan je hetzelfde doen (of tussendoor, zo nodig).
5. Invetten
Zelfs op een schone grill, kunnen magere stukjes vlees blijven plakken, wanneer ze op de grill
geplaatst worden. Dit kan voorkomen worden, door de hete grill in te vetten met een keukenpapier
met (zonnebloem of olijf) olie: houdt het ingevette keukenpapier vast met de bbq tang en vet op deze
manier de grill in. Let op, gebruik geen spray olie op een hitte grill!
6. Veiligheid Eerst
Voedselveiligheid is een top prioriteit bij bbq-en, dus hou deze simpele regels in gedachten: vermijdt
kruisbesmetting door aparte snijplanken, keuken gereedschap en borden te gebruiken voor rauw en
gekookt eten; laat het vlees in de koelkast marineren (niet erbuiten); en bedruip nooit met
overgebleven marinade (maar maak extra marinade speciaal voor het bedruipen, of zorg ervoor dat je
marinade eerst gekookt is!).
7. Eerst je vlees marineren
Marineren doet meer dan alleen extra smaak toevoegen aan je vlees, het zorgt er ook voor dat het
vormen van potentiële kankerverwekkende HCAs (heterocyclische amines), die gevormd kunnen
worden tijdens het grillen van vlees zoals kip, rundvlees en vis, voorkomen wordt. Volgens onderzoek
door het Amerikaanse Instituut voor Kanker Research (AICR), kan marineren de kans op HCA
vorming reduceren met wel 92% tot 99%.
8. Een bbq starter
Een bbq starter kan het aansteken van een houtskool vuur heel eenvoudig maken. Je kan ze op
verschillende sites bestellen. Je plaast wat propjes papier onderin de starter, vult het op met
houtskool en steekt het papier aan.. Door het schoorsteen effect, zal het houtskool binnen 20 minuten
klaar zijn, om in de bodem van de grill verspreiden, zonder aanmaakhout, zonder aanmaak vloeistof,
zonder dat een perfect piramide nodig is.
9. Is het gaar?
De beste manier om er achter te komen of proteïne gaar is, is om de interne temperatuur op te nemen
met een kook thermometer.
10. Gebruik een grill mandje
Gebruik een grill mandje voor eten dat anders door het grill rek kan vallen of voor eten dat zich niet
makkelijk laat omdraaien, zoals groentes, vis, tofu en fruit.
11. De hand test
Om de temperatuur in te schatten van de grill zonder een thermometer te gebruiken, plaats je je open
hand ongeveer 15cm boven de grill rek; het vuur is staat op de hoge stand (zie tip nummer 2
hierboven), als je na 2 seconden je hand moet verwijderen, op medium als je na 5 seconden je hand
moet verwijderen en op laag als je na 10 seconden je hand moet verwijderen.
12. Vlammen temmen
Het opvlammen van het vuur gebeurt door het vet wat van het vlees druipt en vlam vat. Dit
veroorzaakt PAHs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die vervolgens op je eten terecht
komen. Vlees dat door deze vlammen aangeraakt wordt kan er ook voor zorgen dat het niet goed
meer smaakt, en dat het de buitenkant van het vlees verkoold voordat de binnenkant goed is
doorbakken. Om het opvlammen te voorkomen, kun je beste zoveel mogelijk mager vlees gebruiken,
of overtollig vet trimmen. Je kan ook een fles water met spuitcap bij je grill houden om eventuele
opvlammingen uit te doven.
13. Laat het rusten
Wanneer het vlees gaar is, laat het dan even rusten op een schoon bord of schotel, met een los folie
erover heen, voor 5-10 minuten, zodat het vlees kan rusten en de sappen evenredig verdeeld worden.